Search

Masaža trudnica

Od prvog dana trudnoće nega i kondicioniranje tela zauzimaju važno mesto u životu žene i bebe. Blage masaže treba početi od prvog meseca kako bi se telo negovalo, detoksifikovalo, pripremilo za poodmaklu trudnoću i promene na telu koje ona nosi. Zbog jakih koncentrata aktivnih supstanci biljaka u etarskim uljima koji čak imaju i antibiotsko, antireumatsko, antiinflamatorno dejstvo ne preporučuje se primena etarskih ulja i aromaterapije. Masaža trudnica se isključivo vrši kombinacijom visokokvalitetnih ulja, koja daju izuzetne rezultate u stimulaciji fiziologije kolagena i elastina a samim tim sprečavaju proces pucanja kože i pojavljivanja strija. U obzir dolaze i čista prirodna ulja badema, masline, jojobe i avokada.

Samo masažu bi trudnica trebalo svakodnevno da primenjuje nakon tuširanja. nauljanim dlanovima stomak masira kružno u smeru kretanja kazaljke na satu, zadržavajući se i na bočnim stranama stomaka blago ih izvlačeći ka pupku. Takođe zbog stimulacije mlečnih žlezda i pripreme za dojenje vrlo blago trebalo bi da masira grudi i dojke kružnim pokretima. Blaga kružna masaža i utrljavanje navedenih ulja na regione bedara, sedalnog dela i butina takođe će prevenirati eventualna oštećenja kože.

U poodmakloj trudnoći, ukoliko se trudnica prepusti rukama terapeuta trebalo bi da se opusti uz masažu vratnog dela, ramena, ruku i međulopatičnog dela, a da prihvati sugestiju da nestrucno i grubo masiranje krsno slabinskog dela kao i masaža otečenih nogu mogu imati neprijatne nuspojave, a i opasne su. Blaga masaža stopala prijaće kao relaksacija.

S obzirom da sve što se nanosi na kožu, penetrira (prodire) u organizam kroz pore i prolazi kroz telo trebalo bi izbegavati sve preparate koji u sebi sadrže sintetičke hemijske supstance i parfimisane segmente.

Sorry, the comment form is closed at this time.